Over Andrea

Andrea de Jong - portret

Ha! Ik ben Andrea de Jong, taalnerd in hart en nieren. Ik woon al bijna mijn hele leven in Hilversum. Al negen jaar ben ik tekstschrijver, (eind)redacteur en vertaler van en naar Engels. Ik zet graag mijn tanden in verfrissende en authentieke content:

  • Pakkende on- en offline teksten
  • Blogs
  • Zakelijke én persoonlijke diepte-interviews
  • Muziekreviews (plaat/concert)
  • Tekstvertaling vanuit/naar Engels
  • Ondertitelvertalingen
  • Engelstalige teksten
  • Korte fictieverhalen
  • Gedichten

Bekijk een deel van mijn werk, check mijn Instagram voor mijn fotografie en neem vooral contact met mij op als je denkt dat ik iets voor je kan betekenen op gebied van tekst en/of fotografie.

Liefde voor taal en…

Woorden en zinnen roeren mij. Ik word gelukkig van taal. Soms een beetje melancholisch. En dus moet ik mij begeven in een woordenwereld; die van precies goed rakende zinnen, teksten en verhalen die doen beven en leven. Meer onmisbare liefdes: Schotland, muziek, mensen met een inspirerend verhaal, portret-, natuur- en stadsfotografie, een goeie bak koffie, het bos (drop mij ergens in de Lage of Hooge Vuursche e.o. en ik vind mijn weg naar huis (geen grapje)), films en series, eigenzinnig interieur en kunst in de breedste zin van het woord.

Mentor

Op mijn havodiploma-uitreiking zei m’n mentor het al: ‘Andrea de Jong… jij moet iets met schrijven gaan doen.’ Verrast door zijn uitspraak kleurden mijn wangen ter plekke rood en stond ik blozend op het podium van onze aula. Ik deed vervolgens weinig met zijn advies, buiten zinnen dat ik eindelijk klaar was met de middelbare school. Ik werkte vier jaar lang overal en nergens; van boekenzaak, makelaar en opleidingsinstituut tot supermarkt en thuiszorg. Overtuigd was ik: ik ging niet studeren.

Tot ik in 2007 na een (eye-)open(ing) dag bij de Hogeschool van Amsterdam verkocht was en vastberaden koos voor de MIC-bachelor Redactie en Mediaproductie. Sindsdien ben ik niet opgehouden met ‘krabbelen’. Meneer Oosterbeek, u zag het potentieel in de zeventienjarige versie van mij. Meer dan ik op dat moment kon begrijpen.

Minor Creatief Schrijven

In 2011 sloot ik mijn opleiding af, met als hoogtepunten de minor Creatief Schrijven (fictie!) en zes maanden in het prachtige Edinburgh mogen zijn voor mijn scriptie; een onderzoek naar projectmanagement binnen het creatieve mediaproject Moving Targets voor Edinburgh College of Art (ECA).

Werk en opdrachten

Sinds 2010 heb ik onder meer mogen werken voor RTL Nederland, Weirdomusic, de NCRV-gids, Cutting EdgeBlue Circle, Dutch International Schools en Uitgeverij Volt. Zo schreef ik uiteenlopende on- en offline artikelen, cd- en concertrecensies, nam ik interviews af, was tekstvertaler Engels/Nederlands, online producer (webredactie, social media, videomontage), blogde ik en deed ik eindredactie over verschillende soorten teksten. 

In de zomer van 2013 begon ik bij VSI Amsterdam als ondertitelvertaler, waar ik al snel ben opgeleid tot eindredacteur. Na vier jaar ondertitelen en coachen van het team vertalers, ging ik in 2017 bij online marketingbureau iClicks aan de slag als eindredacteur, waar ik de (eind)redactie deed over alle online uitingen (websiteteksten, social media, e-mailmarketing) voor de klanten. Ook coachte ik het team contentmakers op taalgebied.

Burn-out

En toen was het een jaar later, en zei mijn lichaam – vrij letterlijk – krak. Mijn nek, schouders en rug riepen keihard nee. En dat niet alleen; emotioneel en psychisch was ik er net zo belabberd aan toe. Ik was op. De eerste paar maanden van mijn burn-out stonden vrijwel geheel in het teken van… niets. Ik kon en verdroeg weinig, maar wilde ook zo snel mogelijk weer af van ‘dit vervelende gedoe’. Er alles aan doen om weer beter te worden. Dat terwijl ik diep vanbinnen wist dat maar één ding zou helpen – toegeven dat ik rust nodig had voor mijn herstel. Een van de pittigste dingen van die eerste periode. Geduld is niet mijn sterkste kant.

Maar langzaamaan, stap voor stap, herstelden onder meer mijn energie en mijn goede zin. Hoeveel ik in deze periode heb geleerd over mezelf en het leven an sich is lastig in woorden te vatten. ‘En dat is dan tekstschrijver!’, hoor ik je denken. En misschien is dit een kwestie van ‘je weet pas hoe het voelt als je het zelf hebt doorgemaakt’, of ‘iedere burn-out is weer anders’, wie zal het zeggen. Maar één ding kan ik met alle zekerheid stellen. En dat is dat ik tijdens mijn burn-out en herstel meer inzichten, groei en waardering heb gekregen en doorgemaakt voor de mooie én ingewikkelde dingen in het leven dan ooit tevoren. Ik zal mede door deze ervaring blijven groeien. En daarvoor ben ik meer dan dankbaar.